McDonald’s, Coca-cola i inne firmy lokują setki tysięcy dolarów w budowanie pozytywnego wizerunku. Starają się przedstawić swoje produkty jako zdrowe, a niektóre „obficie sponsorowane” badania sugerują, iż można bezkarnie jeść w McDonald’s, jeśli tylko wykonuje się interwały. Jeden Big Mac dostarcza 2.3 g soli w porcji. Skoro maksymalna, zalecana [...]
W XXI wieku wiele osób próbuje się odchudzać, a mimo to otyłych ludzi jest coraz więcej. Prawdopodobnie ważnym źródłem dezinformacji są serwisy społecznościowe, gdzie bardzo szybko powiela się nieprawdziwe lub tylko częściowo prawdziwe informacje. Autorytetami stają się osoby, które mają dużo wyświetleń filmów, „polubień” i brylują w mediach [...]
Obecnie co kilka, kilkanaście miesięcy obserwujemy zmiany na liście „najlepszych treningów”, „najlepszych diet”. Wiele osób znanych w światku fitness posiada wypracowaną bazę widzów, np. w serwisie YouTube. Czasem autorzy oryginalnych treści na to zasługują, ale większość kanałów bazuje na kopiowaniu pracy innych (np. kwestia kanału V Shred i [...]
[...] i in. Spinach or carrots can supply significant amounts of vitamin A as assessed by feeding with intrinsically deuterated vegetables October 2005American Journal of Clinical Nutrition 82(4):821-8 T Sun i in. Antioxidant activities of different colored sweet bell peppers (Capsicum annuum L.) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17995862/ Assunta [...]
Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]
W XXI wieku napotykam na tak absurdalne opracowania, że aż warte skomentowania. Niestety, dla ludzi spoza branży mogą one wyglądać na wiarygodne. Trzeba mieć dużą wiedzę i jeszcze lepszą znajomość języka angielskiego, by zrozumieć, jakimi bzdurami epatują „dziennikarze”. Notabene, sama nazwa autora: „John Smith” sugeruje, iż jest to postać [...]
[...] ze stosowaniem diety wysokobiałkowej są najczęściej bezpodstawne. Referencje: Acheson KJ. Influence of autonomic nervous system on nutrient-induced thermogenesis in humans. Nutrition. 1993;9:373–380. Westerterp KR. Diet induced thermogenesis. Nutr Metab (Lond) 2004;1:5. doi: 10.1186/1743-7075-1-5. Mikkelsen PB, Toubro S, Astrup A. Effect of [...]
Najczęściej wymienianym minerałem w kontekście zdrowia kości jest wapń. Jest to absolutnie prawdą. Z drugiej strony, wapń jest tylko jednym z minerałów, który wpływa na zdrowie Twoich kości. Badania pokazują, że wiele składników odżywczych działa synergistycznie w kontekście utrzymania gęstości kości i zmniejszenia ryzyka osteoporozy. [...]
Przeziębienie to prawdziwa niedogodność. W jednej chwili czujesz się dobrze i możesz normalnie funkcjonować, a chwilę później kichasz, pociągasz nosem i brakuje Ci sił. Chwila moment i lądujesz pod stertą koców z kubkiem gorącej herbaty i marzysz o tym, żeby poczuć się znowu człowiekiem. Więc następnym razem, gdy dopadnie Cię choroba, zachowaj [...]
[...] to nic nowego, jednak istnieje kilka metod, aby w łatwy sposób podnieść ilość spalanych przez nas kalorii oraz ograniczyć ich ilość w diecie. American Journal of Clinical Nutrition opublikowało badania, z których wynika, że kluczem do sukcesywnego spalania tłuszczu poza treningiem jest jedzenie warzyw, szczególnie tych, które zawierają duże [...]
[...] Institutes of Health. “Choline” Harvard Health Publishing. “Flavonoids: The secret to health benefits of drinking black and green tea?” The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 106, Issue 6, 1 December 2017, Pages 1413–1421. MedLine Plus. “Lycopene” Pak J Pharm Sci. 2013 Sep;26(5):859-63. Berkeley Wellness. “The Power of Garlic” [...]
[...] Perez, V. (2014). Effects of whey protein and resistance exercise on body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of the American College of Nutrition, 33(2), 163–175. https://doi.org/10.1080/07315724.2013.875365 Wirunsawanya, K., Upala, S., Jaruvongvanich, V., & Sanguankeo, A. (2018). Whey Protein [...]
Tytułowe zagadnienie wzbudza tyle emocji, iż znani dawniej, profesjonalni kulturyści obrzucają się nawzajem wyzwiskami. Niedawno w serwisie Youtube wybuchła burza. Greg Doucette ostro starł się z Lee Priestem. Priest twierdzi, iż Doucette nazwał go idiotą. W rzeczywistości Doucette nazwał Priesta „genetycznym fenomenem” i powiedział, iż „jest on [...]
[...] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1190075/ 14. BARBARA POSPIESZNA I wsp. “Ergogenic effects of dietary nitrates in female swimmers” http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=383206&from=publication 15. Kenneth Vitale, Andrew Getzin „Nutrition and Supplement Update for the Endurance Athlete: Review and Recommendations”
Na rynku suplementów diety dostępne jest wiele różnych mieszanek przedtreningowych, ponieważ wciąż udoskonala się proporcje kluczowych składników w nich zawartych. Dobra przedtreningówka musi niezależnie od wielkości porcji, dostarczać wszystkie ważne substancje w dawkach, które nie będą dawały skutków ubocznych, a jednocześnie będą odczuwalnie [...]
[...] Bueno, N., De Melo, I., De Oliveira, S., & Da Rocha Ataide, T. (2013). Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: A meta-analysis of randomised controlled trials. British Journal of Nutrition, 110(7), 1178-1187. doi:10.1017/S0007114513000548
[...] K., Li, S., Zheng, R., Barrio-Lopez, M., . . . Zhou, D. (2015). Sugar-sweetened beverages and risk of hypertension and CVD: A dose–response meta-analysis. British Journal of Nutrition, 113(5), 709-717. doi:10.1017/S0007114514004383 DiNicolantonio JJ, Lucan S.C. The wrong white crystals: not salt but sugar as aetiological in hypertension and [...]
[...] Better than a Supplement for Selenium” Medical Daily. “Fight Memory Loss By Eating Walnuts: Less Than A Handful A Day Maintains Cognitive Function” NHANES. The Journal of Nutrition, Health & Aging. 2014. NBC News. Walnuts Have Double the Antioxidants of Other Nuts” The Men’s Health Big Book of Food and Nutrition. National Institutes of [...]
Kofeina należy do jednych z najpopularniejszych środków psychoaktywnych, farmakologicznych na świecie. Pojawiła się ona w takim czasie, iż nie podlegała ścisłym regulacjom prawnym, choć w latach 1984-2004 była substancją zakazaną w sporcie, a jej stosowanie podczas zawodów było zabronione. Niemniej należy dodać, iż kiedyś stosowane testy były [...]